Pieter Nieuwland College (oost)

Nobelweg 6
1097 AR Amsterdam

Docent: Tirzah Ashruf


Neem een kijkje in Kopklas PNC

Klik hier om kennis te maken met het PNC


Van de leerlingen:
Antonia heeft een betoog geschreven met een heel actueel onderwerp: 'vlees eten'.
Laat je al dan niet overtuigen door dit schitterende betoog: 

Betoog Vlees eten
Hai, vroeger at ik veel vlees. Waarom? Omdat ik het lekker vond en ik was klein. Ik dacht niet na over hoe het vlees op mijn bord kwam. Toen ik ouder werd, hoorde ik steeds meer verhalen over hoe vlees geproduceerd werd. Ik vond het afschuwelijk! Maar tegelijkertijd wist ik niet wat ik moest doen. Moest ik nou vegetariër worden of niet. Uiteindelijk koos ik ervoor om geen vegetariër te worden, maar gewoon minder vlees te gaan eten. Nu eet ik maar 1x per week vlees.
Hier zijn een paar redenen waarom je minder vlees zou moeten eten. Ten eerste is de productie van vlees zeer inefficiënt. Voor het houden van dieren is veel grond, een overdekte veeschuur, veel water en vooral erg veel voedsel nodig. Ongeveer 60% van de landbouwgrond is in beslag genomen voor de productie van veevoer. Dus als iedereen minder vlees zou eten, zou de productie van veevoer verminderen. We zouden dan de landbouwgrond voor menselijke consumptie kunnen gebruiken, zodat we genoeg voedsel hebben om honderden miljoenen mensen extra te voorzien van eten. Ten tweede wordt er bij het produceren van vlees veel water gebruikt. Het grote waterverbruik van de vleesproductie wordt tegenwoordig een steeds groter probleem door het groeiende watertekort. En zonder (zoet)water kunnen we niet leven! Dus als je wil dat een familielid, vriend of jijzelf 2050 haalt. Dan moet je minder vlees gaan eten of misschien zelfs vegetariër worden! Ten derde als je gewoon minder/geen vlees eet loop je minder risico om obesitas, diabetes of kanker te krijgen in tegenstelling tot iemand die veel vlees eet. Ten slotte je bent intelligent als je weinig/geen vlees eet! Je hebt dan compassie voor de wereld en de dieren om je heen en je staat dan stil bij de gevolgen van wat je op je bord legt.
Kortom als je vlees wil eten doe het gewoon maar eet er niet teveel van! Dieren zijn gewoon te schattig om te slachten (behalve insecten)! Ze zijn net als mensen organismes. Ik denk niet dat je het fijn zou vinden om geslacht te worden alleen voor je vlees! Dus eet MINDER/GEEN vlees.
 
De Kopklas