IJburgcollege I (oost)

IJburgcollege I (oost)

Adres:
Het IJburg College
Pampuslaan1
1087 HN Amsterdam

Leerkrachten: Tirzah Ashruf & Saskia Spigt 

 Schooljaar 2015-2016


Thema VOC


Schepen spotten op Sail
Geld inzamelen voor de vluchtelingen op de thema afsluiting,
de leerlingen hebben heerlijke koekjes, taarten en cakejes gebakken!
Er is wel 205 euro opgehaald!

 

Schooljaar 2014-2015


Van de leerlingen:

Religies door Hamza                                        

De afgelopen weken hadden wij het over het thema religies. Wij kregen werkbladen die wij moesten maken en dan plakken in ons thema schrift. Voor de toets die wij krijgen aan het eind van ons thema. Op excursie zijn wij ook langs verschillende Godshuizen geweest zoals de synagoge, de tempel, Chinese tempel en naar de kerk. Ik ga jullie vertellen wat wij hebben gedaan en wat ik heb geleerd. Eerst ga ik vertellen over  mijn eigen geloof de islam. Vervolgens over het Hindoeïsme daarna over het Boeddhisme en ten slotte over het Jodendom.
 
Mijn geloof
Ik ben door mijn vader en moeder opgevoed als een Moslim en daar ben ik trots op. De Islam is 1436 jaar gelden ontstaan en het is het jongste geloof van de wereld. Ik ga gewoon naar de moskee dat moet elke vrijdag dat is geen  een speciale dienst maar dat is voor ons moslims de belangrijkste dag van de week. Ik geloof in 1 god en dat is Allah en dat Mohammed( v.z.m.h) zijn boodschapper is. Via de engel Gabriël aan Mohammed( v.z.m.h) de Koran is vertelt en gezegd dat Mohammed(v.z.m.h) een profeet was. Ik vind niks lastig aan mijn geloof omdat ik het heel goed begrijp. Ik vind het goed dat er zo veel moslims zijn en dat de Koran het enige boek is dat niet veranderd is door de mensheid en dat vind ik heel knap. Ik lees de Koran houd mij aan de regels die er allemaal in staan.
 
Het hindoeïsme
Het Hindoeïsme Bestaat al meer dan 4000 jaar het komt uit India. Toen wij naar de tempel gingen dacht ik eerst dat het heel groot was maar het was gewoon een kamertje. Ze hadden daar best weinig staan maar ik kreeg wel heel veel informatie die ik eerst nog niet wist.
Ze hebben heel veel goden maar daar stonden de drie belangrijkste die beelden waar wel heel mooi maar ik begrijp niet zo goed waarom er zo veel goden zijn en wat ze allemaal doen. Ik heb wel gezien dat er een vuurtje was dat bijna nooit uit ging zij hij maar ze steken het lontje elke ochtend. Wat het Hindoeïsme en mijn geloof  gemeen hebben is dat we alle twee offers brengen en dat wij ook onze schoenen moet uit doen voordat wij de moskee en jullie de tempel binnen gaan. Wij moeten ook een ritueel doen voordat wij de Koran oppakken en gaan lezen en dat is ook het zelfde bij de Veda.
 
Het boeddhisme
Het boeddhisme is eigenlijk geen geloof maar een manier van leven. Het bestaat 3000 jaar het is bedacht door een prins in India Siddarta op een dag ging hij naar buiten en zag hij andere mensen hoe ze leefden. Op dat moment werd hij een wijs man hij bedacht allemaal spreuken die je volgens hem zo moeten doen zoals: leven is lijden, stop met verlangen en geef meer weg dan dat je krijgt. Wij zijn met school naar een Chinese tempel geweest die zag er best groot uit maar was best wel klein hij zag er ook heel mooi uit. Ik vind het wel knap dat die prins Siddarta  dit allemaal heeft gedaan en mensen noemen hem Boeda.
Het zelfde met mijn geloof is dat je meer moet geven dan dat je krijgt.
 
Het Jodendom
Het Jodendom bestaat ongeveer 2500 jaar en het komt uit Israël. Met de klas zijn wij naar de synagoge geweest het zag er een beetje uit als een kerk van binnen maar van buiten valt het grote gebouw niet op. Als je naar binnen gaat dan moeten de mannen een keppeltje op dat vond ik iets minder fijn want dat ben ik niet gewend. Dus dat was even wennen maar voor de rest was het best wel leuk want ik ben het niet gewend. Hetzelfde wat  er is met mijn geloof is dat we allebei naar het Oosten bidden.
 
Ik vond het best leuk om naar al die Godshuizen te gaan en ik ben meer te weten gekomen over andere geloven.

  
Vuurwerkbetoog door Esrah      
Ik vind dat vuurwerk verboden moet worden omdat ik het gewoon gevaarlijk vind. Zelf steek ik geen vuurwerk af, maar kijk alleen, omdat ik zelf niet mijn hand of oog kwijt wil. Ik had een jongen bij mij vorig jaar op school, die zijn hand door vuurwerk had verloren. Het vuurwerk was in zijn hand ontploft. Mijn nichtje had een sterretje in haar oog gekregen, toen ze nog maar 6 jaar oud was, .daardoor heeft zij nu oogproblemen, en ze kan niet goed zien.
 
Ik vind dat vuurwerk verboden moet worden. Ten eerste, het is een enorme vervuiling voor de natuur maar ook voor ons, al is het maar een keer per jaar. Toch steken wij al best wat jaren vuurwerk af en dat opgeteld is veel dagen vervuiling. Ten tweede zijn er ook vuurwerkvrijeplekken waar je ook gewoon naar vuurwerk kan kijken zoals je normaal ook doet maar dan is het gratis. Je kan makkelijker  ongelukken voorkomen en niemand pijn  doen of er moet een verbod komen: geen 20, geen vuurwerk waardoor het misschien tot ze doordringt rustig aan te doen. Misschien moeten ze verplichten  om een diploma te halen voor je vuurwerk mag afsteken. Wat echt het  belangrijkste is, is de veiligheid. Het is gewoon niet de bedoeling ons zelf of anderen pijn te doen omdat mensen niet met vuurwerk om kunnen gaan. En daardoor lopen mensen letsels op.
 
 Zelf steek ik dus geen vuurwerk af en heb nooit wat ergs meegemaakt met vuurwerk. De mensen die het afsteken moeten er gewoon voor zorgen dat zij zichzelf en anderen geen pijn doen zonder dat dat de bedoeling was. Daarom vraag ik jullie, al ben je het er niet mee eens, help jezelf en anderen door beter en niet gevaarlijk met vuurwerk om te gaan. Steek nooit, maar dan ook nooit vuurwerk af dat je vindt, want straks heb je geen hand meer om vuurwerk af te steken. En tot slot doe voorzichtig!!

 
De Kopklas